Iogurt
- El iogurt és un aliment amb un fort arrelament al món mediterrani. De fet és originari de Turquia i el Líban a més de Bulgària i Romania, i la paraula iogurt prové del turc. L'impulsor del consum generalitzat de iogurt al món occidental sostenia que hi havia una relació entre les altes esperances de vida de determinades zones balcàniques i el fet que les llets fermentades hi eren part de la dieta comuna. A Turquia és el làctic que més es consumeix.
- A molts països mediterranis es fan variants locals de iogurt, com el jameed a Jordània o el zabady a Egipte. Moltes d'elles són premsades: s'extreu el sèrum i el iogurt queda més consistent. En aquests iogurts no hi queden bacteris vius. Són per exemple l'strangisto a Grècia, el labne als països àrabs (sobretot a l'Orient Pròxim) o el shanklich al Líban.
- També tenen gust mediterrani altres llets fermentades, que es fan amb altres bacteris: kiselo mleko i pavlaka a Sèrbia, mileram a Croàcia, jemid a Jordània (el fan típicament els beduïns al desert amb llet d'ovella o cabra), leben al Marroc o raibb a Tunísia.
- El iogurt és ben present a la gastronomia mediterrània, així com a d'altres com la hindú. Són prou famosos el tzatziki grec o l'ayran, la beguda de iogurt amb sal popular a Macedònia, Turquia, Síria, el Líban, Jordània i a països de l'Àsia central. Potser menys conegudes són les sopes fredes com la tarator i la cacik que es fan a Macedònia i Turquia.
- El pare de la marca Danone era de Salònica (Grècia), i va fundar l'empresa a Barcelona (Espanya) el 1919.
14/06/2010 - 22:13