Les restes de menjar que ens queden entre les dents són aliment per als microbis que habiten a la boca. Si no les traiem, els microbis proliferen i poden causar problemes de salut com càries, gingivitis o periodontitis. El que més neteja les dents és l'escombrada amb el raspall (o amb d'altres utensilis que es fan servir al Mediterrani), la pasta complementa la feina perquè és abrasiva i porta detergent. També dóna sensació de frescor. Convé raspallar-nos les dents a consciència després de cada àpat.
Quantes restes de menjar ens quedin entre les dents també depèn molt del que hàgim menjat. Els sucres refinats i els aliments pastosos s'enganxen a les dents i és més difícil eliminar-los. Aquests últims, a més, fan treballar poc les dents i les genives, i això fa reduir la irrigació del sistema bucodental. Tinguem en compte què hem menjat en rentar-nos les dents.
Els aliments que contenen fibra (per si mateixos, no els que tenen fibra afegida) escombren per si mateixos i mantenen les dents actives: fruita i verdura principalment, sobretot si són crues.
Si hem menjat plats oliosos serà més necessari fer servir pasta de dents.
Mesurem la ingestió d'aliments amb sucres refinats.
La pasta de dents ajuda el raspall i ens dóna frescor. Amb poqueta n'hi ha prou.
Hi ha força marques de pasta de dents que usen quasi exclusivament ingredients vegetals i minerals.
centres acadèmics: Dept. de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona;
experts: Joan Margarit i Clínica Biodent, dentistes;
revistes: The Ethical Consumer;
organitzacions: Corporate Watch, ELIANT, Environmental Working Group.