Llibres
El món dels llibres és ben divers entre les diferents ribes mediterrànies.
Si ens remuntem al 1999, l'últim any del qual disposem dades de països de tot l'arc mediterrani recopilades per la UNESCO, veiem que tenim des dels 133 títols publicats a Algèria o els 386 al Marroc fins als més de 30.000 publicats a Itàlia o als quasi 60.000 publicats a Espanya, passant per un miler de títols publicats a Tunísia, dos milers a Croàcia o tres milers a Eslovènia.
En general al món àrab la indústria editorial té una producció modesta, segons afirmava el president de l'Associació d'Editors Àrabs l'any 2003. I és que la lectura no ha estat popular al món àrab durant les últimes generacions, fins i tot el grau d'alfabetització ha estat força baix (tot i que la foto està canviant els darrers anys. Segons dades de la UNESCO, si ens cenyim a la franja d'edat d'entre 15 i 24 anys veiem que només hi ha un 10% d'analfabets o més a Algèria, Egipte i el Marroc). De fet, tradicionalment hi ha hagut una important transmissió oral de poemes, de coneixements, de l'Alcorà...
En canvi, a la riba europea hi trobem una autèntica bogeria publicadora: com que els llibres tenen un marge de benefici petit, se'n treuen molts per augmentar la probabilitat que algun sigui un èxit i compensi l'edició de tots. Aquest fenòmen s'ha convertit en un cercle viciós molt accelerat per exemple a Espanya, en què els editors expliquen que es troben en una escalada imparable de títols des de fa almenys un segle.
És molt difícil doncs aglutinar informació igualment vàlida per a realitats tan dispars. La informació que trobarem a les pestanyes següents és d'aplicació especialment als països amb el model editorial i de lectura més comú a la riba nord del Mediterrani.