Pa
- La dieta mediterrània té en els cereals un dels aliments que més ha influït en la seva cultura. I el pa és, precisament, una de les formes més habituals que tenim de consumir-los. Al llarg de la regió trobem així múltiples varietats que responen a la cultura culinària local, com la jobza marroquina, el dürum turc, la pita als països mediterranis orientals, el pa de pagès a Catalunya, etc.
- El bressol del pa es troba a Orient Mitjà, a l'antiga Mesopotàmia, encara que els historiadors també el situen a Egipte. Es diu que els egipcis ja elaboraven unes coques dures de gra mòlt 10.000 anys abans que la resta dels pobles mediterranis tinguessin accés al pa. En aquest país, es va descobrir fa aproximadament 4.000 anys la fermentació del pa, quan accidentalment es va deixar sense coure la massa i aquesta va fermentar abans de ser cuita.
- El llevat va viatjar d'Egipte a Grècia, on es va dignificar l'ofici de forner i es van crear els primers útils de la professió. Allí neixen les fleques pròpiament dites. Posteriorment, l'Imperi Romà es va encarregar d'estendre la cultura del pa per la resta del Mediterrani.
- El blat és el cereal més utilitzat en l'elaboració del pa. A la conca mediterrània podem trobar varietats molt antigues, altament nutritives i menys convencionals, com l'espelta, el farro o emmer (a Itàlia i també al Marroc, Albània, Turquia, Israel...), el kamut (d'Egipte i Orient Mitjà), l'escanya o einkorn (a França, Itàlia, Turquia, El Marroc...) o l'escanda a Astúries.
- La producció mediterrània de blat tou, el principal cereal amb el qual es fa pa, va representar gairebé el 14% de la producció mundial, l'any 2007. Els països més consumidors d'aquest tipus de cereal són: França, Turquia, Egipte, Itàlia i Espanya.
19/08/2011 - 23:33