POR EL MAR CORREN LAS LIEBRES, POR EL MONTE LAS SARDINAS


Alguns coneixements que els anuncis no ens donen

L’omega-3 (Ω3) és un greix, en concret un àcid gras poliinsaturat (colesterol bo). És essencial per a la nostra vida i l’obtenim per exemple del sèsam, les nous o el peix blau. De cara a uns nivells de colesterol saludables el més interessant és la proporció Ω6/Ω3 (l’omega-6 és altre greix poliinsaturat); es recomana que sigui com a molt de 4 a 1.

Les etiquetes de les llets que trobem a les botigues només parlen de “greix” a seques. Les de llets enriquides amb Ω3 diferencien entre greixos però no indiquen la proporció Ω6/Ω3.

Diversos estudis científics mostren que la llet de vaques que pasturen o mengen herba fresca conté la proporció Ω6/Ω3 recomanada, mentre que la de vaques amb una quantitat elevada de pinsos concentrats en la dieta té massa Ω6 respecte a poc Ω3, i una proporció de greixos saturats més gran
.1

Lògiques parcials, atzagaiada global

La lògica que dóna lloc al naixement d’aliments funcionals com la llet enriquida amb omega-3 és contundent. Vegem. Hi ha una sensibilitat comercial sobre els greus problemes de salut vinculats amb el consum excessiu de greixos saturats. La llet és un aliment amb greixos (saturats i insaturats); per tant la desnato i n’elimino tot tipus de greixos. Els greixos els venc o en faig altres productes (nates i mantegues).2 Donada l’actual necessitat de diferenciació, només desnatar-la és poc cridaner; i si li afegeixo colesterol bo? Trec l’omega-3 del peix blau, el fico a la llet estàndard desnatada i ja està: tenim llet que no només no és dolenta per al colesterol sinó que és bona.

És cert? La visió de diversos experts que hem consultat es resumeix en aquesta: la majoria de les vegades no s’ha demostrat que ni les dosis d’enriquiment ni el producte enriquit siguin la via més adequada per arribar a l’objectiu que es persegueix.3 I és que el debat està immers en el relativisme de sempre: nada es verdad ni es mentira, todo es según el color del cristal con que se mira.

Però anem una mica més enllà d’aquest debat. Si volem llet sense greix saturat però amb prou Ω3, per què la indústria segueix exigint als ramaders alts nivells de greix en genèric, amb la qual cosa fomenta l’ús de pinsos concentrats que desequilibren la proporció Ω6/Ω3? Per què un ramader que fa pasturatge i per tant produeix llet amb una bona proporció Ω6/Ω3 és penalitzat econòmicament pel fet que la llet té poc greix saturat? Per què es parla dels greixos com si tots fossin el mateix, en ple segle XXI? Per què amb els actuals problemes de colesterol es continua recomanant de manera enganyosa un consum excessiu de lactis?

La “lògica contundent” que comentàvem resulta ser una lògica parcial que només funciona al departament de màrqueting. Una lògica que entén l’aliment com un objecte desmuntable en el qual es poden posar i treure peces i no com a resultat d’un procés des de la terra i l’animal. De fet durant la recerca hem percebut desinterès o sorpresa en la majoria d’experts que hem consultat (ramaders, indústria, investigadors) sobre com treballar les qualitats del producte final a partir de l’alimentació animal. I és en aquesta lògica parcial on sorgeix l’alimentació funcional que entén la salut i la dieta de manera segmentada: “aquest aspecte de la salut té a veure amb aquest nutrient, si en prenc en dosis abundants ja estic cobert”.

Quan segmentem els processos buscant només lògiques parcials es van generant atzagaiades globals: la societat del colesterol, amb lucratives llets enriquides de grans vaques empobrides i amb prats i pobles buits. Una lògica que no ens deixa veure que l’omega-3 de les sardines ja corre per les muntanyes. Per què no ho veiem?


1. Diversos estudis estrangers i un de realitzat pel Centro de Investigación y Formación Agraria de Cantabria. L’Instituto Puleva Omega 3 sap que aquest fenomen es dóna, però treu importància a la qualitat dels greixos de la llet pel fet que tots es perden quan es desnata.
2. L’Estat espanyol exporta greixos de la llet perquè s’exigeixen nivells alts de greix als ramaders però consumim poca mantega i nata.

3. Investigadora en nutrició de l’Institut del Fred del Consejo Superior de Investigaciones Científicas.