Estant com estem acostumats a veure el paper verge com "el d'ús normal", se solen donar tres arguments per eludir l'ús de paper reciclat: que és més car, que és massa fosc i que no funciona bé a les màquines d'oficina o de copisteries.
Vegem que en ells hi ha molt més de fals que de cert, per la qual cosa avui no tenim cap excusa per no utilitzar paper reciclat, en la gran majoria d’usos del paper. Ens centrarem en el paper d'ús més habitual per escriure; els folis.
Els preus es
mouen de la mateixa manera
Fabricar paper reciclat costa menys que fabricar-lo verge (perquè fan falta menys recursos), i el preu d'ambdós tipus de paper oscil·la molt, perquè el preu de la pasta paperera es fixa mitjançant uns índexs internacionals de referència que responen constantment a l’evolució de l'oferta i la demanda.
La blancor cultural
Mirem-ho primer des del punt de vista funcional. Per a la immensa
majoria de funcions que pot complir un paper, incloent les
presentacions de documents importants en reunions d'alt nivell (en les
quals la funció del paper és purament fer de suport a un text o a
imatges), és del tot indiferent que el grau de blancor sigui major o
menor; només quan sigui rellevant en certs usos gràfics en els quals
sigui imprescindible, per exemple, un determinat contrast en les
imatges.
Des del punt de vista estètic, el grau de blancor del paper pot ser rellevant en les ocasions en les quals són importants les sensacions que provoca el que fem amb el paper, ja sigui en l’àmbit social, laboral, artístic, etc. Ara bé, aquestes sensacions són eminentment culturals i modificables; pensem per exemple en com se succeeixen les modes en el món de la roba.
Si volem estar a l'alçada dels temps que vivim, hem de modelar l’estètica i els costums per cenyir-les a les possibilitats que tenim dins del nostre planeta finit, i aquí cenyir no té la connotació de limitar: la creativitat humana és indefinidament fèrtil en qualsevol espai “limitat” en el què se circumscrigui.
Dit tot això, vegem què podem dir sobre la blancor del paper, reciclat o verge, que trobem al mercat:
Cap problema a les màquines
Un dels problemes que tenia el paper reciclat quan es
començava vendre era que a les màquines de copisteria i
d'oficina (impressores, copiadores, faxos) provocava més embussos que
el verge.
Ja fa molt temps d'això. Tant els equips com els papers han evolucionat, i de fet avui els fabricants de folis es cuiden bé d'evitar problemes d’embussos.
Hi ha moltes qualitats de folis, però la majoria de les marques més esteses, tant de paper verge com reciclat, es poden utilitzar sense cap problema en els equips d'oficina i de copisteria. De fet , molts fabricants de màquines (Océ, Xerox, Epson, HP...) venen folis reciclats amb la seva marca; Océ, que també fa de distribuïdora de paper en grans volums, ha declarat: La nostra experiència amb paper reciclat és molt bona, de fet venem més paper reciclat que verge i no hem tingut cap tipus d'incidència.
En general, als paquets de folis s'indica en quins aparells funcionaran bé; hi ha alguns models que només van bé en impressores de raig de tinta. Si volem estar més segurs que no tindrem embussos podem demanar al fabricant o al distribuïdor si el paper compleix alguna de les normes EN 12281, DIN 19309 o AFNOR Q11-0132 (en els embolcalls no se sol posar).
Coses que van bé per evitar problemes d'embussos: treure la
pols de l'alimentador de tant en tant, i guardar el paper de manera que
no agafi humitat.