MALS TEMPS PER A LA FRUITA DEL TEMPS

A molts països del Mediterrani (especialment a la zona nord-occidental) ens hem acostumat a tenir tota classe de fruita durant tot l'any. Això és possible gràcies a dos fenòmens principals: el desenvolupament de noves varietats que donen fruit en els extrems de les temporades, dut a terme per les empreses llavoreres, i la importació de fruita de contraestació, que és la que ve dels països de l'hemisferi sud.

No obstant això, els arguments de salut i de major oferta per al consumidor que justifiquen l'actual model de producció, distribució i consum obren un important debat: aquest model es qüestiona des de diferents òptiques. La despesa energètica i la contaminació associada al transport d'aquestes fruites, els intervals de temps més grans entre la collita i el consum, el manteniment en cambres frigorífiques, etc. són factors que afecten no solament la qualitat de la fruita, sinó el model econòmic que es potencia i els impactes econòmics i socials que té.

Les fruites que el medi ofereix a cada moment estan adaptades a les necessitats fisiològiques que tenim en les diferents estacions; per exemple, a l'hivern, fruites més càlides i amb propietats antisèptiques i antimucolítiques, i a l'estiu, fruites més sucoses i fresques. A més, menjar el que ens ofereix el nostre entorn potencia un model econòmic local i afavoreix la sobirania alimentària. A la nostra regió mediterrània tenim la sort de tenir una gran varietat i riquesa de fruites al llarg de tot l'any. Tinguem-ho en compte a l'hora de consumir, sobretot sabent que hi ha consens en què la millor fruita és la de temporada.