PER SABER COM DE PERILLÓS ÉS EL SOL
Les radiacions UV són més intenses a les hores i llocs en què el sol toca més de ple, i la intensitat també depèn dels núvols i la contaminació.
Quina hora és? Al pic del migdia la radiació UV pot ser 8 o 9 vegades superior que a les 9 del matí, i el triple que a les 10. Ens podem guiar per aquesta regla: si l’ombra que fem és més curta que la nostra alçada, és l’hora de màxima incidència.
Quin dia som? El sol ens toca més de ple a la primavera i l’estiu; el màxim és al voltant del solstici d’estiu (entrat l’estiu fa més calor, però no és perquè arribin més radiacions sinó perquè la Terra està més calenta).
On sóc? Les radiacions UV són més intenses a mesura que ens acostem a l’equador (perquè el sol hi cau més perpendicular) i a mesura que ens allunyem del nivell del mar (perquè la capa d’atmosfera que ens protegeix és més prima). Per cada 1.000 metres que pugem les radiacions s’incrementen en un 10-12%.
A dintre l’aigua també ens arriben, fins a un 40% a mig metre de profunditat. L’efecte lupa que puguin fer les gotes d’aigua quan estem molls és molt poc important.
Quin dia fa? Els núvols filtren les radiacions, més com més baixos i densos. Però segons com siguin també poden dispersar-les i reflectir-les de manera que n’arriben més a parts del cos que normalment no estan exposades. Més dades a la Guia. La contaminació (partícules supeses en l’aire) també pot filtrar i reflectir els rajos UV però en menor mesura.
El sol no només ve de dalt Les parts del cos més exposades a les radiacions UV són les que queden perpendiculars al sol. Però a més dels rajos directes també ens n’arriben de reflectits (albedo), i des de totes direccions, de manera que hem de parar compte també a altres parts del cos, sobretot la cara i els ulls.
Els rajos reboten principalment a les superfícies (del terra, de les parets...). La neu fresca pot arribar a retornar un 80% dels rajos UV que li arriben, de manera que en podem rebre gairebé el doble que si no se’n reflectissin. Un dia d’hivern a la neu podem rebre més radiació que un d’estiu, i a tot arreu del cos. A més de la neu, les superfícies que més rajos reboten són el ciment i el formigó fresc (un 55%) i la sorra eixuta (un 40%).
A l’ombra només hi arriben els rajos reflectits (radiació difusa), que seran menys com més àmplia i densa sigui l’ombra. Per exemple dins d’una casa amb finestres només hi arriba un 10% de les radiacions UV, però sota una ombrel·la en un dia clar n’hi pot arribar un 40%.