Hi ha dos grans tipus de sucre: blanc i moreno, i de fet dins d'aquesta tipificació es poden distingir més casos. Sapiguem què és cada tipus de sucre.
Un altre paràmetre que tipifica els sucres és de quina planta s'ha obtingut. El sucre pot provenir de la remolatxa sucrera o de la canya de sucre, que es cultiva en zones tropicals. A l'àrea mediterrània es cultiva força remolatxa (sobretot a França, Turquia, Egipte i Itàlia), però poca canya de sucre (només se'n cultiva a Egipte i el Marroc, i testimonialment a Espanya). Són dos cultius amb característiques ben diferenciades. Tinguem clar quins criteris de consum conscient ens importen més de cara a triar un origen o l'altre.
És fàcil consumir sucre força local: la major part del sucre blanc de les nostres botigues s'obté de remolatxa de cultiu mediterrani.
Hi ha força oferta de sucre de canya (tropical) de Comerç Just i, sovint, de cultiu ecològic.
centres acadèmics i experts: Centre de Recerca en Seguretat i Control Alimentari, Elisabet Sarri (bioquímica), Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, Instituto de Estudios del Azúcar y la Remolacha, Mamen Cuéllar (Instituto de Sociología y Estudios Campesinos de la Universidad de Córdoba), Joan Margarit (dentista);
administracions: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat de Madrid;
revistes i diaris: Diagonal, The Ecologist;
organitzacions: Asociación de Investigación para la Mejora del Cultivo de la Remolacha Azucarera, Sello Fairtrade, Espacio por un Comercio Justo, Federación Andaluza de Entidades Cooperativas Agrarias, Greenpeace, Infoagro, Intermón Oxfam, Observatorio de la Deuda en la Globalización, Slow Food Paraguay, World Fair Trade Association, Xarxa de Consum Solidari.