Els ecosistemes litorals i marins són molt sensibles a les alteracions a les que sotmetem la costa mediterrània. En els darrers 40 anys, el fenomen del turisme de masses, basat en sol i platja, ha incrementat la pressió antròpica sobre un espai comprimit, arribant al límit o superant la seva capacitat de càrrega. La capacitat de càrrega és el nivell de població que el medi ambient pot suportar sense que aquest pateixi un impacte negatiu.
Si un observa la costa mediterrània des del mar, observarà que més de la meitat de la costa (25.000 km de 47.000 km totals) estan modificats per l'home, amb les seves conseqüències sobre els ecosistemes costaners i marins, com s'ha comentat en el paràgraf anterior. A més, el problema no sols radica en l'ocupació de la franja costanera, sinó que els habitants o visitants de la costa desenvolupen una sèrie d'activitats que afecten directa o indirectament al mar.
Les activitats nàutiques són una de les opcions recreatives que està en major creixement, degut al fet que la mateixa industria nàutica té molt interès en que aquestes es popularitzin. No tothom es pot permetre el luxe d'adquirir una embarcació, ja sigui pel preu de la compra i el manteniment, com per la dificultat de trobar una plaça d'amarratge. Així, s'han creat noves variants, como el xàrter o el lloguer d'embarcacions, a més de promocionar activitats com el submarinisme, snorkeling, pesca subaquàtica, esquí nàutic, etc.
Els impactes sobre el medi poden ser causats directament per l'activitat, com per exemple la pesca submarina, perjudicant a espècies protegides, o indirectament, a causa de la massificació, com pot ser una zona amb excessiva afluència de submarinistes.
En el cas concret de l'ús de les embarcacions nàutiques recreatives, els impactes generats sobre l'entorn poden ser múltiples. A continuació es descriuen alguns exemples:
1. Artificialització de la costa i ocupació del sòl: com a conseqüència de la necessitat de places d'amarratge, s'han creat ports esportius que han alterat greument la costa. No tant sols els ecosistemes existents anteriorment s'han vist alterats, sinó també s'ha modificat la dinàmica litoral. Degut a aquest efecte, la sedimentació a les platges s'ha vist alterada, aportant més sediments en uns llocs i emportant-se'ls d'altres.
2. Massificació en dates concretes: molts dels usuaris de la nàutica sols utilitzen les seves embarcacions alguns caps de setmana i en els mesos de juliol i agost. Aquests dies de massificació, la costa es veu poblada per centenars d'embarcacions que surten a navegar.
3. Fondejar en llocs inadequats: els usuaris d'embarcacions que surten a navegar, acostumen a buscar llocs idíl·lics per a fondejar: platges, cales, etc. El problema és que llencen l'àncora sense tenir present el tipus de fons, podent així destruir les praderies de Posidonia oceanica, alterar fons rocosos amb gran biodiversitat, etc.
4. Abocament de residus domèstics: la poca sensibilització d'alguns usuaris de la nàutica pot generar problemes d'abocaments de residus derivats de les activitats a bord. L'abocament de plàstics, llaunes o paper d'alumini és un greu problema que cal solucionar amb prioritat.
5. Residus procedents d'operacions de reparació i manteniment: els mateixos usuaris i els treballadors d'empreses de serveis nàutics, reparació i manteniment, generen residus especials (oli, filtres bruts, envasos contaminats, etc.) que en ocasions, de forma accidental o intencionada, poden acabar al mar, causant seriosos danys.
6. Antifouling: els cascs de les embarcacions, amb la finalitat d'evitar la incrustació d'organismes que el malmetessin i impedirien una correcta navegació, són pintats amb pintures antifouling. Aquestes estan constituïdes per una base biocida, de metalls pesants (actualment el més freqüent és el coure), que es van dissolent en l'agua poc a poc, per a incorporar-se als organismes marins o precipitant-se en el fons.
7. Comportaments incívics: sempre existeixen usuaris que ignoren els principis bàsics de comportament i sensibilitat ambiental i actuen de forma irresponsable, buidant tancs d'aigües brutes prop de la costa, bombejant les aigües brutes de sentina, etc.
|