L’oli ens pot arribar des dels pagesos oliveraires via la cooperativa agrària a la qual pertanyen; a Espanya, 33% de l’oli el produeixen cooperatives agràries i la resta empreses. La cooperativa, on hi ha l’almàssera, fa l’extracció, envasa l’oli i el ven, ja sigui a la seva mateixa seu (en el que s’anomenen agrobotigues) o a altres comerços. Comprar a les agrobotigues ens permet conèixer de manera molt directa l’origen de l’aliment que consumim i potenciar el món rural.
A Espanya, França, Itàlia, Grècia i Eslovènia, les Denominacions d’Origen Protegides i les Indicacions Geogràfiques Protegides identifiquen productes que no es poden produir amb les mateixes característiques enlloc més que a la zona indicada per la DOP o IGP. Comprem oli que ens ofereixi garanties de qualitat i d’origen.
Les deixalles no deixen d’augmentar arreu del món, i poques són reciclades. Convé reduir tant com puguem l’ús d’envasos, sobretot els de materials més difícilment reciclables.
Al Mediterrani hi ha molta producció d’olives i oli ecològic.
Comprant l’oli de tot l’any en una agrobotiga en temps de collita potenciarem el món rural.
administracions: Comitè Andalús d’Agricultura Ecològica, Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, Junta d’Extremadura;
revistes: Alimarket;
llibres: diversos autors: Sabores del Mediterráneo. Aportaciones para promover un patrimonio alimentario común, Institut Europeu de la Mediterrània 2005;
organitzacions: Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Fundación CARTIF, Sindicato de Obreros del Campo.