Quan volem o hem de prolongar l'estona que estem al sol o si ens toca les hores de més radiació, la melanina no dóna l'abast i apareix la necessitat d'un protector solar. El component principal de les cremes protectores són els filtres, que poden ser físics (minerals) o químics (sintètics). Els primers són més segurs per a la salut que els químics, que interactuen amb la nostra biologia i poden dur substàncies potencialment perilloses. Optem pels primers.
El factor de protecció solar (FPS) d'una crema mesura la capacitat que té per retardar les cremades del sol. A més quantitat de filtre, més all el factor de protecció. La numeració dels FPS avui es considera poc adequada, perquè entre un factor 5 i un 25 hi ha molta diferència i en canvi entre un 30 i un 50 molt poca (vegeu-ho aquí). Per això s'està introduint una nova nomenclatura estàndard a tot el món: protecció baixa, mitjana, alta i molt alta. Evitem que els factors de protecció ens confonguin.
Les cremes protectores més aconsellables són les que només porten filtres físics.
A més factor de protecció, més químics. Un factor 15 filtra el 93% dels rajos UVB i almenys el 30% dels UVA.
món científic: Agencia Estatal de Meteorología, Institut Català d'Oncologia, Servei Meteorològic de Catalunya, Universitat de Barcelona: Dept. d'Astronomia i Meteorologia, Dept. de Bioquímica i Biologia Molecular (biologia), Unitat de Biofarmàcia i Farmacocinètica;
experts: Xavi Bordàs (dermatòleg), Susana Puig i Josep Malvehy (oncòlegs);
llibres: Antonio Palomar: La sabiduría de Higea. El poder curativo del cuerpo (Txalaparta 2007);
organitzacions: Associació Espanyola Contra el Càncer, Associació Europea d'Organitzacions de Consumidors, Ecocert, Greenpeace, Grønn Hverdag, Organització Mundial de la Salut, Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient, The Soil Association.