ENTRE UNA VIVÈNCIA CONSCIENT I UN ÚS CONVENIENT

A l'hora d'escollir quin tipus de producte fem servir, els principals criteris són l'eficàcia (que faci bé la seva feina) i la conveniència: que no ens suposi un esforç ni un cost excessiu (que els articles siguin senzills de manejar, que no triguin gaire a eixugar-se, que siguin barats...).

Les taules següents mostren una valoració d'ambdós tipus d'articles (un sol ús i reutilitzables) respecte a diversos aspectes concrets d'aquests criteris. A la primera hi ha els articles d'ús extern i a la segona els d'ús intern.

Un resum de tota la informació de les taules seria aquest:
En general, avui dia solem entendre que és més convenient allò que ens demana menys dedicació i/o menys diners, perquè normalment estem convençuts que “no tenim temps per a res més”. Per això la recerca industrial s'orienta quasi exclusivament a oferir-nos productes que ens permetin dedicar poca estona i poca atenció al que sigui. El màrqueting acompanya aquesta tendència, i així –en el nostre cas– ens pinta la regla i els pipins i caques com a coses fastigoses i fins i tot indesitjables, de manera que si podem no tocar-les ni olorar-les ni veure-les, millor. El fet que puguem “ni adonar-nos” que existeixen en general es veu com un avenç incontestable. Tot això té com a conseqüència allunyar-nos del nostre cos, ens fa sentir estranys amb nosaltres mateixos. Perquè, tanmateix, la regla i les incontinències formen part de nosaltres, tant si les amaguem com si no.

Des del consum conscient considerem que el canvi cultural necessari inclou també la consciència d'un mateix, que al seu torn inclou no menyspreuar la nostra vessant més personal o íntima sinó reconèixer-la i viure-la. Per això pensem que l'aspecte vivencial pot ser  tan important i determinant per escollir unes opcions o altres com tota la resta de consideracions. En el cas que ens ocupa, els articles d'higiene reutilitzables ens permeten un contacte més proper amb el que passa al nostre cos o al de persones properes. Dedicar-nos temps i atenció també ens pot ajudar a identificar i descartar les coses que ens importen menys d'entre les nostres dedicacions habituals.

EFICÀCIA I CONVENIÈNCIA DELS BOLQUERS I COMPRESES

D'un sol ús Reutilitzables
Eficàcia Els més habituals al mercat tenen un nucli de cel·lulosa barrejada amb sap (superabsorbent polymer), la substància més absorbent que es coneix (pot arribar a retenir 800 vegades el seu pes en líquid, si bé en posar-lo als bolquers la capacitat d'absorció és menor). Quan es mulla adopta forma de gel i no deixa escapar el líquid encara que apretis el bolquer o la compresa.

La capa que està en contacte amb la pell sol ser d'un teixit sintètic,[1] dissenyat de manera que el líquid passa ràpidament cap al nucli. L'aigua no penetra en les fibres sintètiques, per això no queden molles i la pell està sempre eixuta.

Els bolquers i compreses gruixudes solen ser de cotó fluix. Són menys absorbents i impermeables, però més suaus i transpirables i no causen al·lèrgies.
Solen ser de cotó  –teixit en forma de ris (tovallola) o franel·la–, cànem o una barreja de tots dos. Alguns barregen polièster en el teixit per ajudar a mantenir la pell eixuta. Alguns tenen una roba de polièster en contacte amb la pell amb aquest mateix objectiu. Tots aquests teixits són menys absorbents que el sap.

El cotó és més suau que els teixits sintètics, no en va la publicitat dels productes d'un sol ús fa servir el reclam cotton like (“com cotó”). No obstant va perdent suavitat amb les rentades, sobretot en llocs d'aigua dura. En general amb els bolquers de roba la pell respira més bé, no s'escalfa tant i pateix menys fricció que amb els bolquers i compreses de teixits sintètics.

El protector impermeable pot ser d'algun teixit sintètic (normalment niló o laminat de poliuretà) o de llana; en aquest cas és més transpirable i menys permeable.
Maneig i confort Es posen i treuen molt fàcilment.

Els bolquers solen ser més prims i lleugers que els de roba. El bebè nota molt poques vegades que va mullat.

Les compreses gruixudes són més suaus (per això se solen fer servir en el postpart).
Alguns bolquers es posen i treuen igual que els d'un sol ús, altres són més entretinguts. En general cal canviar-los més sovint que els d'un sol ús, perquè sempre que el nen o nena es fa pipí queden molls.

En el cas de les compreses no hi ha cap diferència de maneig.
MantenimentManteniment no n'hi ha (es llencen just després de fer-los servir per primera vegada). Cal organitzar-se perquè les escombraries no facin massa pudor.Cal rentar-los i eixugar-los entre usos.

Les compreses s'han d'esbandir amb aigua no calenta abans de tirar-les a rentar amb la resta de la roba.
DisponibilitatEs poden comprar en multitud de botigues. Cal comprar-ne sovint.Només es poden comprar en algunes botigues i fires, via distribuïdores que t'ho envien a casa o per internet (vegeu més endavant).
Preu[2]Els bolquers poden valdre entre 700 i 1.000 euros per bebè.[3]

Les compreses, entre 25 i 40 euros per cada any de regla.
Un joc de bolquers per a un bebè pot valdre entre 250 i 400 euros.2 Poden aguantar en bon estat per a més d'un bebè, per tant el preu es pot dividir.

Un joc de compreses de roba pot durar entre cinc i deu anys i no val més de 90 euros.
Context socialÉs l'opció més habitual i acceptada socialment a molts països.Prendre aquesta opció pot fer cridar l'atenció. Maternitats i guarderies poden no admetre bolquers de roba.
VivènciaEls bolquers i compreses es dissenyen de manera que els pipins i caques i la regla ens passin el més desapercebuts possible. Això ens allunya de la nostra naturalesa.Fer el manteniment d'aquests estris fa que cuidem i coneguem el propi cos o les persones properes d'una manera més conscient.


EFICÀCIA I CONVENIÈNCIA DELS ARTICLES D'ÚS INTERN PER A LA MENSTRUACIÓ[4]

D'un sol ús Reutilitzables
Eficàcia Els tampons deixen de ser eficaços quan estan xops. Les esponges s'han de canviar més sovint que els tampons perquè absorbeixen menys. Les copes menstruals no absorbeixen la sang sinó que la recullen. Quan estan plenes, vessen.
Maneig i confort Els tampons amb aplicador permeten no embrutar-te. S'han d'esbandir amb aigua potable abans de reintroduir-los, per això cal que hi hagi una pica al lavabo o emportar-s'hi aigua.
MantenimentNo n'hi ha (es llencen just després de fer-los servir per primera vegada).

Les esponges després de cada regla es posen en remull amb aigua calenta i vinagre o bicarbonat, i es guarden ben eixutes.

La copa menstrual s'ha de fer bullir cinc o deu minuts després de cada regla. No s'ha de rentar amb sabons.
DisponibilitatEs poden comprar en multitud de botigues. Cal comprar-ne sovint.Només es poden comprar en algunes botigues i fires, via distribuïdores que t'ho envien a casa o per internet (vegeu més endavant).
Preu[2]Els tampons que es facin servir durant un any poden valdre entre 35 i 50 euros.

Les esponges poden durar dos anys i valen uns 10 euros.

Les copes valen al voltant de 30 euros. Algun fabricant diu que duren deu anys, d'altres que indefinits.
Context social i vivènciaAls països de la riba nord és una opció molt habitual.Fer el manteniment d'aquests estris fa que tinguem una relació més propera amb la nostra menstruació.




[1] De fet és un teixit no teixit: fet de fibres enredades i enganxades però no filades ni disposades en forma de malla. També es pot fer microperforant un film.

[2] Xifres per a Espanya l'any 2006.

[3] Ho hem calculat suposant que es fan servir bolquers fins als dos anys i mig.

[4] Amb tots es poden fer còmodament tota mena d'activitats tenint la regla (nedar, córrer...), cosa que els diferencia de les compreses.