El creixement del sector nàutic a Catalunya i España en els darrers 40 anys va molt relacionat amb l'impuls del turisme i el desenvolupament econòmic que ha permès que cada vegada més persones tinguin accés i es popularitzi aquest tipus d'oci que, fins fa poc, era considerat de luxe.
La composició empresarial de les empreses del sector nàutic està bàsicament formada per micro, petites i mitjanes empreses. Es considera que el volum de negoci del sector a Catalunya volta els 2.000 milions d'euros, generant 8.000 llocs de treball directes i 7.000 indirectes, repartits entre 1.500 empreses.
Entre la tipologia de les empreses del sector presents a Catalunya es poden distingir:
- Drassanes.
- Tallers de reparació nàutica.
- Distribuïdors.
- Ports.
- Varadors.
- Equipaments per a embarcacions.
- Electrònica i materials per a la navegació.
- Roba nàutica.
- Organismes i serveis.
- Turisme.
- Associacions.
A més, en els darrers anys augmenta el número d'empreses de "Xàrter nàutic" i els centres de busseig, així com la creació d' estacions nàutiques que ofereixen diferents activitats com la pesca, creuers, xàrters, catamarans, motos aquàtiques, esquí nàutic, esquí bus, parasailing, snorkeling, submarinisme, kitesurf, windsurf, surf, kayak, etc., fomentant la popularització de l'oci nàutic.
Actualment, la flota nàutica a Catalunya està formada per unes 50.500 embarcacions d'esbarjo i es disposa de 48.203 places d'amarratge, de les quals 30.254 corresponen als 50 ports esportius.
També cal tenir en compte l'elevada afluència de turistes estrangers, que suposen un increment d'unes mil embarcacions anuals, augmentant el dèficit de punts d'amarratge, amb el que s'incrementen els preus abusius d'amarradors i limita el creixement del sector.
|