La pesca no produeix peix, sinó que l'extreu del medi; seria l'equivalent de la caça d'animals terrestres, avui ja pràcticament desapareguda. Malgrat que uns veuen el got mig ple i d'altres mig buit, tots els sectors relacionats amb la pesca reconeixen que la situació del mar és delicada. Avui les grans flotes d'altura tenen capacitat per pescar més del que els mars poden donar. L'estat d'explotació varia molt segons l'origen del peix, però podem mirar de buscar els menys sobreexplotats.
La gran majoria de pescadors del món treballen a petita o mitjana escala, en aigües litorals; el 80% de la flota europea del Mediterrani és de vaixells de menys de 12 metres d'eslora. Les grans flotes d'altura pesquen a tots els oceans i causen grans impactes ambientals i socials. La pesca artesanal o d'escala moderada és la més sostenible i rendible, i manté vives la cultura i les localitats pesqueres (més informació sobre els diferents tipus de pesca aquí). Busquem el seu peix.
Cada vegada es cria més peix en piscifactories. Hi ha qui diu que és la solució a l'exhauriment del mar, però... l'aliment per a aquest peix també s'ha de pescar! I les explotacions tenen uns impactes ambientals i socials molt importants, aquí en tenim una mostra. Mengem poc peix d'aqüicultura.
En aquesta taula hi tenim un compendi de les característiques de diferents espècies respecte a tots els paràmetres: posició en la cadena tròfica, quantitat de greix, origen més habitual, estat d'explotació, cultiu en piscifactories.
La pesca de petita escala del litoral és més sostenible ecològica i socialment. La trobarem només a peixateries i mercats o per venda directa.
Tenim força opcions de peixos locals i herbívors. Les espècies més problemàtiques, deixem-les per de tant en tant.
empreses del sector: Frigorífics Ferrer, Llotja de Blanes, Lonxanet, Mercabarna, Riofrío;
centres acadèmics: Grup de recerca en Patologia i Immunologia en Aqüicultura de la Universitat Autònoma de Barcelona, Institut de Ciències del Mar de Barcelona, Programa Ribepeix de la Universitat Rovira i Virgili, Sociedad Española de Acuicultura;
experts: Joan Lluís Alegret, Ramon Franquesa, Antonio García-Allut, Alicia Langreo;
administracions: Departament de Pesca de la FAO, Fondo de Regulación i Organización del Mercado de los Productos de la Pesca i Cultivos Marinos;
revistes: Distribución y Consumo, Industrias Pesqueras, Pesca Internacional;
organitzacions: Asociación Itsas Geroa, Col·lectiu Internacional de Suport al Pescador Artesanal, Ecodesarrollo Gaia, Greenpeace i la seva Guía de consumo responsable de pescado, Puresalmon, Veterinaris sense Fronteres.