Informació sobre residus
Definicions
Obligacions del productor/posseïdor
Emmagatzematge. Etiquetatge i pictogrames
Símbols de perillositat dels productes
Gestió dels residus i de les aigües residuals
Tràmits per a la gestió dels residus
Gestió de residus com a subproductes
Documents necessaris per a la gestió dels residus
Procediment per conèixer quins documents són necessaris per la gestió dels residus
Gestió d'aigües residuals
residuos mal gestionados


Obligacions del productor/poseïdor


Les obligacions del productor i del posseïdor de residus industrials són:

- Gestionar els residus que produeixen o posseeixen conforme les determinacions del Catàleg de residus de Catalunya (CRC), que indica les diferents possibilitats de gestionar un residu.

- Estar inscrit en el Registre de Productors de Residus Industrials, on es recullen les dades d'identificació dels productors de residus industrials. Cada empresa té assignat un codi d'aquest tipus: P-#####.#.

- Formalitzar correctament la Declaració anual de residus industrials, que és l'acreditació documental de les dades del residus produïts per cada centre de producció en el període d'un any posterior al del contingut de la Declaració. En ella, s'inclouen les dades de producció de residus generats, les dades de l'empresa, les dades del centre de producció i les dades de l'activitat.

- Formalitzar les fitxes de l'acceptació, les fitxes de destinació i les fulles de seguiment dels diferents residus.

- Utilitzar per al transport dels residus generats empreses inscrites en el Registre de transportistes i amb autorització específica pel residu.

- Informar al transportista en el moment de formalitzar el transport sobre les característiques i els perills dels residus a transportar i sobre el mètode d'actuació en cas d'accident.

- Tenir al dia un registre propi de residus on consten les dades següents:

  • El seu codi segons el CRC.
  • L'origen de la seva producció.
  • La seva descripció.
  • La gestió que es realitza amb cadascun d'ells:
  • Destinatari i data de sortida.
  • Documentació utilitzada (FA, FS...).
  • Transportista.

- Anomenar un responsable dels residus i comunicar-lo a la ARC. Aquest responsable haurà de ser l'interlocutor, entre empresa i ARC, controlar el circuit dels residus des del seu origen fins al seu fi, promoure a la seva empresa l'adopció de tecnologies netes, dur al dia el registre de residus, etc.

- Fins al moment en el què s'entreguen els residus al gestor, el productor posseïdor ha d'emmagatzemar-los de forma que no posposin un risc per la salut humana i el medi ambient:

  • Segregació dels residus en origen i emmagatzematge en contenidors homologats segons el tipus de residu generat i la seva perillositat. D'aquesta forma es facilita la recollida per part del transportista i la seva entrega al gestor. Aquests contenidors han de ser homologats pel residu contingut de forma que s'eviten abocaments, filtracions, etc.
  • Àrea de recollida dels residus: els contenidors de segregació i emmagatzematge de residus han de situar-se en una zona del taller que faciliti l'accés dels treballadors i del transportista de residus i que disposi de les condicions necessàries: ventilació, cobertura, pavimentació, material adequat en cas d'accidents, extintors, etc., amb la finalitat d'evitar riscos d'abocaments, filtracions, lixiviacions i accidents, i minimitzar els efectes de qualsevol tipus d'accident.
  • Etiquetatge: l'àrea de recollida ha d'estar correctament senyalitzada perquè sigui fàcil de localitzar. Els contenidors de segregació de residus ha d'estar etiquetats amb la fitxa tècnica del residu contingut i, de forma més visible, amb un cartell amb text i imatge gràfica que ajuda a identificar-los a evitar confusions.