Informació sobre residus
Definicions
Obligacions del productor/posseïdor
Emmagatzematge. Etiquetatge i pictogrames
Símbols de perillositat dels productes
Gestió dels residus i de les aigües residuals
Tràmits per a la gestió dels residus
Gestió de residus com a subproductes
Documents necessaris per a la gestió dels residus
Procediment per conèixer quins documents són necessaris per a la gestió dels residus
Gestió d'aigües residuals
 Decantador


Gestió d'aigües residuals


Les activitats industrials, en la seva majoria, desenvolupen tasques que comporten l'abocament d'aigües residuals d'origen industrial, amb una càrrega contaminant capaç d'originar impactes ambientals o crear problemes en el funcionament de les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR).

La legislació obliga a aquestes empreses a disposar d'una connexió al sistema de clavegueram i que la càrrega contaminant abocada no superi els límits establerts en l'annex 2 del Decret 130/2003, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis públics de sanejament. Incomplir aquesta normativa pot suposar rebre sancions de fins a 150.000€, segons la gravetat de la infracció.

Per no incomplir aquesta normativa, les empreses han de tractar les aigües abocades per reduir la càrrega contaminant.

Per exemple, les activitats que es desenvolupen en un taller de reparació nàutica suposen un risc degut a residus de pintura antifouling (basades en metalls pesats) i olis i hidrocarburs. Per evitar que s'aboquin concentracions superiors a les permeses, les empreses han d'instal·lar sistemes de tractament. En aquest cas, s'ha d'instal·lar un decantador per a les partícules de pintura i un separador d'hidrocarburs de classe 1. Els residus obtinguts del tractament es tenen de gestionar com a residus especials o perillosos.

Per una altra banda, els usuaris industrials i assimilables amb un consum anual d'aigua superior a 1.000 m3, l'activitat econòmica de la qual es troba compresa entre els números B05021 i E41000 de la Classificació Catalana d'Activitats Econòmiques, entre els que s'hi troben empreses de construcció i reparació d'embarcacions, i altres usuaris requerits per l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), haurà de presentar la DUCA (Declaració de l'ús i la contaminació de l'aigua).

La DUCA és la declaració relativa al consum i a la quantitat de l'abocament d'aigües residuals que els usuaris industrials i assimilables, si és necessari han de presentar a l'ACA. Conté les dades necessàries per a la determinació del cànon de l'aigua i especialment els corresponents al tipus de gravamen específic. S'ha de presentar tres mesos abans de l'inici de l'activitat i té una validesa de quatre anys.