Bones pràctiques ambientals
Combustibles
Olis minerals
Extracció d' aigües de sentina i neteja
Manteniment, reparació i neteja de casc
Neteja d'embarcacions i instal·lacions
Reparació i manteniment - hibernació de motors
Ànodes de sacrifici
Bateries
 Material contaminado en operaciones de limpieza de sentinas


Extracció d'aigües de sentina i neteja



1. Descripció

A l'interior del cas, en la part baixa, es solen acumular residus líquids procedents de l'aigua de mar, aigües de neteja, oli i combustible, generats en diferents operacions realitzades en la navegació, reparació o manteniment. Aquesta barreja d'efluents es sol denominar com a líquids de sentina, un residu perillós segons el CER.

És evident, per tant, que aquests líquids de sentina són perjudicials per al medi ambient marí, ja que contenen les substàncies descrites en els punts anteriors i altres, com per exemple detergents.

Tradicionalment els tallers de reparació nàutica abocaven els líquids de sentina extrets de les embarcacions durant les reparacions i operacions de manteniment al clavegueram sense cap tipus de tractament previ. Actualment la legislació prohibeix abocar aquestes aigües residuals si superen el màxim permès (veure Decret 130/2003, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament dels serveis públics de sanejament). Per tant, abans d'abocar-ho al clavegueram, aquests líquids han de ser tractats per un decantador, primer, i per un separador d'hidrocarburs, després.

Un altre problema greu derivat del buit de les senties és que molts usuaris el realitzen durant la seva navegació, fet que és realment greu si es realitza prop de la costa o en zones sensibles, ja que l'impacte ambiental i visual poden ser elevats, afectant no només l'ecosistema sinó també a les activitats relacionades amb el turisme, la pesca o l'aqüicultura que es desenvolupen en la zona.

Per a solucionar aquest problema, la majoria de ports han instal·lat plantes de captació i tractament de líquids de sentina, que els absorbeixen directament de les sentines i separen els olis i hidrocarburs i aboquen l'aigua descontaminada al mar. Perquè sigui realment útil, els usuaris de les embarcacions d'esbarjo s'han de sensibilitzar i comprendre la importància de fer una bona gestió.

Del tractament de les aigües de sentina es generen llots que han de ser tractats com a residu perillós/especial.

Un altre problema radica en la neteja de la sentina, una vegada absorbits els líquids, ja que s'utilitzen productes de neteja que absorbeixen l'oli i en ocasions s'aboquen al mar.

 

2. Resum de la problemàtica

- L'abocament al mar dels líquids de sentines de les embarcacions és una de les principals entrades d'hidrocarburs a les aigües marines.

- Els efectes de l'abocament de líquids de sentina repercuteix en la flora i fauna marina i en les activitats humanes relacionades amb el turisme, la pesca i l'aqüicultura.

- En cas d'abocament accidental al sòl, realitzar les mateixes accions de neteja descrites en els punts anteriors.

- En molts tallers de reparació nàutica no disposen de l'equipament necessari per tractar els líquids de sentina i els aboquen directament al clavegueram.

- No tots els ports esportius disposen de màquina succionadora de líquids de sentina ni de l'equip de tractament adequat.

- Una cop buidades les sentines, aquestes solen ser netejades i esbandides. Les aigües residuals restants, formades pel producte netejador i les restes de brutícia de la sentina, tenen una càrrega residual important i abocades al mar i altre medi o al clavegueram poden generar diferents tipus d'impacte.


3. Bones pràctiques

- No abocar líquids de sentina al mar.

- No abocar els líquids de sentina al clavegueram sense tractament previ.

- Evitar, sempre que sigui possible, treballar directament sobre el medi marí durant la manipulació d'olis, per evitar possibles accidents.

- En el cas de ser possible el trasllat de l'embarcació al taller, fer servir els sistemes necessaris per evitar fugues:cubetes, contenidors, bombes de mà, etc.

- Utilitzar els equips d'absorció dels ports esportius.

- Utilitzar els equips de tractament i separació d'hidrocarburs que han d'estar instal·lats en els tallers nàutics.

- En el cas de que el taller encara no disposi d'ell, tractar les aigües com un residu especial.

- Fer el traspàs sense precipitar-se per anar més de pressa.

- Disposar de material d'actuació en cas d'accident: barreres flotants, material absorbent, etc.

- No utilitzar aigua per netejar els abocaments. En cas d'utilitzar sorra o un altre material absorbent, gestionar-ho com a residu especial.

- Revisar periòdicament l'estat de les sentines i verificar l'absència de líquids, olis i hidrocarburs.

- Utilitzar productes biodegradables per a la neteja de les sentines.

- Les aigües residuals procedents de la neteja de sentines han de ser abocades al clavegueram, previ pas pel separador d'hidrocarburs i el decantador, i mai es poden abocar al mar.

- Els residus generats en aquestes tasques han de gestionar-se correctament i dipositar-se en el contenidors adequats:

 

Residus especials/perillosos

CER 130401 Olis de sentina procedents de la navegació en aigües continentals

CER 130402 Olis de sentina recollides en molls

CER 130403 Olis de sentines procedents d'altres tipus de navegació

CER 130502 Llots de separadors d'aigua/substàncies olioses

CER 150110 Envasos que contenen restes de substàncies perilloses o estan contaminades per elles

CER 150202 Draps, guants i equips absorbents impregnats d'oli